Nova posodobitev za Inventor 2018

Ta teden so se uporabniki srečali s programsko opremo Inventor 2018.1 v sklopu aplikacije Autodesk Desktop App in računa Autodesk Account. Kot je razvidno iz povratnih informacij na portalu Inventor Feedback Community v zadnjih nekaj mesecih, ta posodobitev na dober način združuje nove funkcionalnosti in izboljšave. V dokumentaciji lahko preverite podrobnosti o tem, kaj je novega, mi pa smo z vami na tem mestu želeli deliti nekaj zanimivosti.

Definicija na osnovi modela, razširjena na sestave

Vse licence programske opreme Inventor 2018 vključujejo definicijo na osnovi modela (Model Based Definition – MBD). Gre za paleto zmogljivosti, ki vam omogočajo določanje dimenzij in toleranc na modelu 3D, uporabite pa jih lahko v proizvodnji v poznejših stopnjah. Ker se vse več strank odloči za uporabo MBD, razširjamo obseg funkcij tega modela. V posodobitvi 2018.1 sta dodana toleriranje in funkcija pripomb na ravni sestavov. Poleg tega so bili v pripombe Tolerance Feature deloma dodani modifikatorji za funkcije Free State, Projected Tolerance Zone, Statistical, Tangent Plane in Unequally Disposed.

Enostavnejša avtomatizacija z orodjem iLogic

Veliko uporabnikov programske opreme Inventor vse več uporablja orodje iLogic, saj jim omogoča avtomatizacijo opravil in pospešitev oblikovanja. Ekipa Inventorja želi izboljšati orodje iLogic, zato vas vabi, da se pridružite razpravam na portalu Feedback Community, kjer lahko z nami delite povratne informacije in tako pomagate pri oblikovanju nekaterih stvari, o katerih razmišljamo v prihodnje. Zaenkrat Inventor 2018.1 vključuje novo funkcijo, ki omogoča preprostejše izvajanje in upravljanje pravil iLogic na običajen način.

Do zdaj so bili sprožilci za pravila iLogic mogoči samo znotraj dokumentov. Z različico 2018.1 pa se ti lahko uporabljajo na ravni projekta ali aplikacije (kot dodatki), kjer se lahko od uporabnika zahteva, da vnese vrednost iProperty vedno, kadar ustvari novo risbo ipd. Ti sprožilci so lahko na omrežnem pogonu in vam lahko pomagajo pri avtomatizaciji in standardizaciji v vaši organizaciji. Je precej uporaben dodatek za vse, ki stremijo k avtomatizaciji.

Posodobitve za hitrejše risanje

Inventor 2018 je vključil nekaj pomembnih izboljšav storilnosti za delo z velikimi sestavi, s to zadnjo posodobitvijo pa boste dobili še nekaj več. V programski opremi 2018.1 so pospešene posodobitve risanja, saj se na novo nariše le tisti del pogleda, kjer se je zgodila sprememba. To zmanjša količino dela, ki ga mora vaš računalnik opraviti za zaključek posodobitve risanja, potek spremembe načrta pa je tako hitrejši. Povečanje hitrosti je odvisno od vrste sprememb – posamezna sprememba se bo posodobila veliko hitreje, medtem ko bo pri spremembi, ki vpliva na celoten model, vidno manjše povečanje hitrosti. Za lažjo predstavo učinka je spodaj risba, ki prikazuje nekaj značilnih preskusov spremembe načrta na velikih modelih sestavov.

Funkcija AnyCAD za orodje SolidEdge

Funkcija AnyCAD omogoča učinkovito združevanje podatkov iz različnih virov in sinhronizacijo vsega znotraj programske opreme Inventor. Funkcija AnyCad je bila prvič uporabljena v programski opremi Inventor 2016, zdaj pa jo uporablja vse več uporabnikov in sčasoma je pridobila razširitve, ki pokrivajo več oblik datotek.

Na forumu Inventor Ideas, našem portalu Feedback Community in drugih dogodkih uporabnikov se je med drugim pogosto pojavljalo povpraševanje po obliki datoteke SolidEdge. Inventor 2018.1 dodaja podporo AnyCAD za SolidEdge, kar pomeni, da lahko dele in sestave SolidEdge uvažate kot referenco (s povezavo) ali jih pretvarjate enako kot druge oblike datotek AnyCAD, ki jih podpira Inventor. Zdaj lahko izvorne datoteke uvažate neposredno brez uporabe datoteke STEP.

Več izboljšav storilnosti na zahtevo uporabnikov

Poleg drugih najnovejših posodobitev smo vgradili številne trike za izboljšanje storilnosti, ki so jih želeli uporabniki. Veliko jih izhaja s foruma Inventor Ideas in dogodkov, kjer zbiramo povratne informacije uporabnikov programske opreme Inventor po vsem svetu. Tu je naštetih nekaj trikov, ki so vključeni v različici 2018.1:

  • V nastavitvah aplikacije lahko sedaj nastavite možnost »Project objects as construction geometry«, s katero lahko določite, da je projicirana geometrija privzeto konstrukcijska. Vsem, ki pri projektiranju veliko konstruirajo, bo to prihranilo čas, saj pri risanju ni treba preklapljati med ukazi.
  • Pri izvažanju kosovnice v zunanjo datoteko lahko zdaj vključite sličice.
  • Orodje Task Scheduler po novem omogoča tudi odstranjevanje lukenj, žepkov, zaokroženih robov, prisekanih robov in delov po velikosti, če uporabimo novo orodje Shrinkwrap, ki je bilo predstavljeno v prvotni različici programske opreme Inventor 2018, z njim pa ustvarimo poenostavljen prikaz posameznega dela.
  • Zvari za podsestav se lahko dodajo kot sestavni deli v funkciji sestavov.