V podjetju CGS plus smo eni najboljših ekip na svetu s 3D tiskalnikom HP Jet Fusion 4200 3D natisnili in donirali večino delov reševalnega robota, s katerim so blesteli v avstralskem Sydneyju.

Nekdanji dijaki 4. letnika programa tehnik mehatronike na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v Celju Florjan Plohl,  Žan Marinšek, Tomaž Rejc Zagožen in Marcel Urankar so si na letošnjem svetovnem prvenstvu RoboCup priborili 3. mesto, takoj za neprimerljivo večjima Kitajsko in ZDA. Izjemen uspeh so dosegli v kategoriji hitrih reševalnih robotov (Rescue Rapidly Manufacturing Robots Challenge). Nastop med 12 najboljšimi ekipami na svetu jim je zagotovila lanska ekipa šole, ki je bila v finalu tekmovanja v kanadskem Montrealu četrta. Na podlagi njenih izkušenj in lastnega znanja so letošnji tekmovalci še bolj uspešno nastopili z izpopolnjenim reševalnim robotom, primernim za vožnjo po težkem terenu. Svetovnega prvenstva RoboCup, ki ima ima okoli 30 kategorij, so se sicer letos udeležile štiri ekipe iz Celja in Maribora. Vse so tekmovale v kategorijah reševalnih robotov.

Kot je med obiskom v našem podjetju povedal mentor odlične ekipe in eden od sodnikov na tekmovanju, mag. Matej Veber, postaja sodelovanje njihove šole na svetovnem prvenstvu v robotiki tradicija, letos pa so se prvič odločili, da dajo sestavne dele za robota izdelati s 3D tiskalnikom. Konec maja sta jim namreč strokovnjaka podjetja CGS plus Andrej Suhadolc in David Fister na konferenci IKTEM na Rogli predstavili potencial in delovanje 3D tiskalnika HP Jet Fusion 4200, s katerim so potem v podjetju izdelali večino delov za reševalnega robota. Po mentorjevih besedah je s HP-jevo 3D tehnologijo izdelan robot na tekmovanju odlično prestal vse ovire; tudi po preizkušnji padca z dveh metrov višine je ostal nepoškodovan.

Izjemen uspeh mlade celjske ekipe je plod obsežnega znanja, truda in zanesenjaštva njenih članov. Vsak je strokovnjak na svojem področju. Žanove naloge so bile povezane z elektroniko – programiranjem in sestavo vezja, Florjan je bil zadolžen za senzoriko in programiranje senzorike – zaznavanje nevarnih snovi (hazmat), gibanja in temperature okolice, dekodiranje kode QR, na tekmovanju pa je skrbel predvsem za odpravljanje različnih težav. Tomaževo delo so bili konstrukcija robota in njena nadgradnja, osnove premikanja ter vožnja robota po poligonu na tekmovanju. Kot član ekipe finalistov je Tomaž sodeloval tudi pri sestavi poligona za zaključno vožnjo. Ker ga odlikujejo ročne spretnosti, je na finalnem poligonu opravil večino dela ter imel pri tem možnost vključiti nekaj ovir za kitajske in ameriške tekmece.

Fantje so dokazali, da imajo poleg pameti, znanja in spretnosti tudi dobre živce, močno voljo in veliko pozitivne naravnanosti. Pri tem se je zelo izkazal četrti član ekipe. Marcel Urankar, ki je kljub mladosti prestal že veliko težkih življenjskih izzivov, je bil ves čas motor in motivator skupine. Zanj noben problem ni bil nerešljiv. Ekipa po prihodu v Sydney sploh ni vedela, če bo lahko tekmovala, saj je pri robotu odpovedala elektronika. Po 22 urah leta iz domovine so ga v še eni neprespani noči vendarle usposobili. Mentor Matej Veber: »V Sloveniji so bili Žan, Florjan, Marcel in Tomaž najboljši dijaki, odličnjaki, večina tudi zlati maturanti. Ko pa so se prvi dan tekmovanja znašli med svetovno elito, sem opazil, da jim je morala upadla. Mnoge ekipe so bile številčnejše in bolje opremljene, naš robot pa, kot smo kasneje ugotovili, zaradi napake, storjene med stresnim nočnim delom, ni deloval. Napako so kasneje odpravili, zvečer pa so organizatorji objavili še rezultate seminarskih nalog ekip o njihovih projektih. Nalogo z opisom robota in programom smo morali, prevedeno v angleščino, v Sydney poslati še pred svetovnim prvenstvom, bila je del točkovanja. In naši fantje so za svojo nalogo edini dobili 100 odstotkov! Si predstavljate, to ni uspelo niti angleško govorečim ekipam! Po tem je bilo, kot bi preklopil, zavedeli so se, da znajo in zmorejo, da se lahko potegujejo za najvišja mesta … To se je tudi zgodilo in izjemno sem ponosen nanje!«

3. mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu v Sydneyu je dijakom Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije v Celju zagotovilo tudi vstopnico za RoboCup 2020 v francoskem Bordeauxu. Nanj so se že začeli pripravljati letošnji četrtošolci, ki bodo na tekmovanju nastopili s še izboljšanim reševalnim robotom. Po besedah mentorja Mateja Vebra bo znova izdelan s tehnologijo tiskanja HP Multi Jet Fusion.