Piezo kontaktni mikrofon VIBE 1 je cenovno dostopna rešitev z izjemnim učinkom. Tako svojo, izboljšano verzijo mikrofona opišeta slovenska inovatorja, prijatelja in sodelavca, magister elektrotehnike in saksofonist Simon Rezelj ter kitarist in diplomirani inženir lesarstva Tomaž Zupančič. Izdelek, ki je skoraj v celoti narejen v Sloveniji, nastaja tudi s pomočjo tehnologije 3D tiska HP Multi Jet Fusion.

VIBE 1 ima precejšen razpon možnosti uporabe, najpogosteje kot pripomoček za ozvočitev akustičnih instrumentov, lahko pa se uporablja tudi kot sprožilec za različne zvočne in svetlobne efekte ter za interaktivne instalacije. S pomočjo po meri narejenih dvostranskih nalepk 3M se ga enostavno pritrdi na katerokoli glasbilo oz. površino. Z rahlim zasukom se ga lahko odstrani in pritrdi drugam. VIBE 1 izkazuje enostavnost in zanesljivost uporabe z odličnim zvokom. Njegova velika prednost pred konkurenčnimi sistemi je v tem, da je 6,35 mm jack konektor na ohišju, z običajnim kitarskim jack-jack kablom pa se ga enostavno priklopi na ojačevalec, snemalno napravo ali pedalo za kitarske efekte.

Pot do odličnosti se je začela v študentski sobici. “Ko sva bila ‘cimra’ v študentski sobi, sva s Tomažem veliko ustvarjala,” o nastanku izdelka pripoveduje Simon. “Tako je Tomaž nekega dne sam sestavil piezo kontaktni mikrofon za svojo akustično kitaro, saj je bil nezadovoljen z izvedbami na trgu. Kot elektrotehnik sem bil zgrožen, kako je prijatelj lesar zadevo sestavil, zato sem mu pri naslednjih verzijah pomagal. Vedno znova sva bila presenečena, kako zelo dobro je kontaktni mikrofon zvenel, čeprav na prvi pogled ni izgledal zelo obetavno. Tomaž je kot kitarist v zasedbi MRFY izdelek veliko preizkušal na odrih in v studijih pa tudi v lastnih projektih. Ko sva bila prepričana, da odlično deluje, smo s pomočjo podjetja CGS plus in tehnologije 3D tiska HP MJF dosegli še željen estetski videz ohišja, nato pa sredi leta 2022 ustanovili podjetje Piezo Pickups in začeli s prodajo VIBE 1. Z veseljem povem, da lahko naše izdelke že kupite v nekaterih glasbenih trgovinah in na spletu,” ponosno pravi Simon. In doda, da je VIBE 1 zelo zanimiv izdelek, ki pri ustvarjanju glasbe omogoča veliko svobode. Za njegovo inženirsko plat pa razvoj izdelka pomeni proces ustvarjanja in izpopolnjevanja, v katerem zelo uživa.

Funkcionalnost in estetska dovršenost s 3D tiskalnikom HP MJF. Uporaba osnovnega elementa piezo je možna tudi brez ohišja, vendar inovatorja to odsvetujeta, ker se na ta način kontaktni mikrofon hitro uniči. Na začetku sta prototipna ohišja izdelovala s svojim FDM 3D tiskalnikom in tudi prve resnejše serije za prodajo so bile izdelane na ta način. Zdaj VIBE 1 izdelujeta s pomočjo 3D tehnologije HP MJF, ki ju je prepričala z možnostjo izdelave manjših serij in precej dostopno ceno pri izdelavi prototipov, kar zanju pomeni manjši rizik v primerjavi z brizganjem plastike. Glavni razlog za tiskanje s 3D tiskalnikom HP MJF pa je, da so končni izdelki funkcionalni in estetsko dovolj kakovostni za direktno prodajo končnemu kupcu. Kot pravi Simon, so odzivi uporabnikov kontaktnega mikrofona VIBE 1 zelo pozitivni. “Izdelek izgleda zelo profesionalen in estetsko dovršen. Seveda imamo še prostor za izboljšave, a smo v primerjavi s prejšnjimi verzijami, izdelanimi s tehnologijo FDM, naredili velik korak naprej. Pri 3D tiskanju so za naš izdelek zanimive in pomembne tudi možnosti dodatne obdelave izdelka, ko enkrat pride iz tiskalnika. Peskanje in potopno barvanje sta idealna postopka za doseganje videza, ki si ga želiva pri najinem VIBE 1. Seveda si pa najbolj želim cenovno dostopno izvedbo 3D tiskalnika HP MJF za domačo rabo,” pravi z nasmeškom.

Priljubljen med glasbeniki. Simon in Tomaž že iz obdobja prototipiranja in testiranja izdelka sodelujeta s slovenskimi glasbeniki in proizvajalci. Tako VIBE 1 uporablja precej glasbenikov z domače pa tudi s tuje glasbene scene. Med njimi so Magnifico, Igor Leonardi, Kristijan Krajnčan, Robert Jukić, člani skupine MRFY, Žan Serčič, Bojan Krhlanko (Laibach), Dejan Slak – Sleyk, Nikola Sekulović (Dan D), kantavtor Blaž Mencinger, vsestranska umetnica Astrid Ana Kljun, člani skupine Joker Out, ameriški jazz kitarist Lionel Loueke in še bi lahko naštevali. Največ uporabnikov je kitaristov, vendar Tomažev in Simonov izdelek uporabljajo tudi bobnarji, kontrabasisti, čelisti, violinisti, tamburaši … Tudi Tomaž ga kot instrumentalist in producent zelo rad uporablja pri različnih projektih. “V kombinaciji s kitarskimi efekti lahko VIBE 1 pričara neskončne zvočne pokrajine, takrat sem kot otrok, ki se igra s svojo najljubšo igračo,” pove Tomaž. Na nastopih v živo ga uporablja na akustični kitari, ukulelah in mandolini. Prototipne variante kontaktnega mikrofona VIBE 1 je uporabil že leta 2018, ko so z MRFY gostovali v oddaji Izštekani na Valu 202. Kot pravi, VIBE 1 zanj predstavlja neke vrste orodje, ki si ga je vedno želel, saj je na glasbenem področju zelo igriv. “Izredno rad eksperimentiram, hkrati pa me je zvok akustičnih kitar v živo pogosto frustriral. Spraševal sem se, če obstaja možnost, da v svoje inštrumente ne bi vrtal lukenj in nanje vseeno igral v živo, ali pa jih snemal čez efekte, ne da bi moral za vsakega kupiti drug sistem, kar je bilo zame v srednji šoli in na faksu s finančnega vidika precej nemogoče. Zelo sem ponosen na ta izdelek in zgodbo, ki jo peljeva skupaj s Simonom. Veselim se novih podvigov, saj VIBE 1 in izdelki, ki mu bodo sledili, odpirajo možnosti tudi drugim glasbenikom, saj gre za cenovno dostopno rešitev z izjemnim učinkom.”

Sicer pa uporaba izdelka praktično nima meja, možno ga je celo prisloniti h glasilkam, da ojača zvok pri petju. “Več kot ima kdo domišljije, več se lahko zgodi,” pravita Simon in Tomaž. “Najin slogan je ‘Vsak dotik je zvok’ – zato, ker je resnično tako.”

Odgovore na vprašanja o možnostih uporabe 3D-tehnologije HP MJF in optimizaciji izdelkov za digitalno proizvodnjo dobite pri slovenskem ponudniku in serviserju 3D-tiskalnikov HP, podjetju CGS plus. Vabljeni v naš demo center na Brnčičevi ulici 13 v Ljubljani, kjer si lahko ogledate delovanje tiskalnikov in primere s to tehnologijo natisnjenih kosov za slovenska in tuja podjetja.