Aditivna proizvodnja (dodajalna izdelava) lahko igra ključno vlogo pri decentralizaciji proizvodnih procesov, omogoča odpornost in trajnost oskrbovalnih verig ter z viri in energijo ekonomično proizvodnjo, da lahko inovativni novi izdelki hitreje pridejo na trg. Formnext je vodilni sejem za aditivno proizvodnjo in prihodnjo generacijo inteligentnih proizvodnih rešitev. Organizatorji sejma in razstavljavci se osredotočajo na učinkovito in cenovno ugodno izdelavo sestavnih delov in končnih izdelkov od zasnove do serijske proizvodnje.

a Formnextu si tako lahko vsako leto ogledamo prihodnost inovativne proizvodnje: od novih materialov, 3D-tiskalnikov in 3D-skenerjev do naknadne obdelave, ponudbe storitev in programskih rešitev. Letošnji Formnext je v Frankfurt pritegnil precej več strokovne in laične javnosti kot lanski: dobrih 800 razstavljavcev in skoraj 30 tisoč obiskovalcev iz 96 držav, med njimi tudi predstavnike slovenskega podjetja CGS plus, d. o. o., ki je pooblaščeni ponudnik in serviser za 3D-tiskalnike HP Multi Jet Fusion. Tako je bil naše največje pozornosti deležen ravno razstavni prostor HP-ja s 3D-tiskalnikom za kovine Metal Jet S100, ki so ga v ZDA predstavili septembra, in prvič predstavljenim 3D-tiskalnikom za bele izdelke HP Jet Fusion 5420W. Novi 3D-tiskalnik omogoča dosledno, visokokakovostno proizvodnjo belih izdelkov z nizkimi stroški na kos, zanesljivostjo industrijskega razreda in izboljšano predvidljivostjo proizvodnje. Tiskalnik HP Jet Fusion 5420W je idealen za ortotiko in protetiko, avtomobilsko industrijo, potrošniško blago ter druge industrijske panoge.

Po mnenju Andreja Suhadolca, direktorja CGS plus, je bilo na letošnjem sejmu sicer v ospredju 3D-tiskanje kovin, saj je bilo opaziti predstavitve rešitev za tiskanje kovin, tako pri znanih kot manj znanih podjetjih. »Podjetje HP je kot vodilno na področju industrijskega 3D-tiskanja termoplastov končno tudi v Evropi predstavilo težko pričakovani tiskalnik za tiskanje kovin. Najava je trajala več kot dve leti. HP-jeva rešitev predstavlja nov mejnik na področju industrijskega 3D-tiskanja kovin. Tiskalnik deluje enako kot 3D-tiskalnik za plastiko, s to razliko, da gre pri tiskalniku za kovine za tiskanje veziva (binder jetting). Izdelke je treba po tiskanju sintrati. Tiskalniški sistem je sestavljen iz več enot: voziček, tiskalnik, procesna enota, enota za strjevanje, enota za čiščenje prahu in voziček za transport prahu v procesno enoto. 100 % odstranjenega prahu lahko znova uporabimo. Sistem je zasnovan tako, da s kovinskim prahom nimamo stika, saj gre za zdravju škodljive snovi. Naj poudarim, da informacije o rešitvah za tiskanje kovin nudi podjetje CGS plus kot HP-jev partner za tehnologijo 3D-tiska Multi Jet Fusion. Drugo podjetje, ki je vzbudilo moje zanimanje, je izraelsko podjetje XJET, ki predstavlja tehnologijo nano brizganja.

Odkar je HP na lanskem Formnextu objavil, da je v sodelovanju s strankami in partnerji po vsem svetu s 3D-tiskalniki Multi Jet Fusion natisnil že več kot 100 milijonov izdelkov, se je ta številka v zadnjih 12 mesecih povišala še za 70 milijonov. Na Formnextu 2022 so pri HP-ju poleg novih komercialnih rešitev za 3D-tiskalnike za plastične in kovinske izdelke ter 3D-tiskalnika za bele izdelke predstavili še nove možnosti naknadne obdelave, razširjeno digitalno proizvodno omrežje (DMN), nove materiale in program recikliranja ter številne različne primere uporabe v industriji. Pri HP-ju so posebej za ameriško korporacijo John Deere, ki proizvaja kmetijske, gradbene in gozdarske stroje, izdelali program za 3D-tiskalnik za kovine HP Metal Jet S100, s katerim s pomočjo GKN Additive (Forecast 3D) izdelujejo ventile za kmetijske stroje. Poleg znatnega povečanja produktivnosti in koristi za okolje so visokokakovostni ventili funkcionalni tudi v ekstremnih vremenskih razmerah. V podjetju John Deere HP-jevo tehnologijo Multi Jet Fusion uporabljajo tudi za optimizacijo proizvodnega procesa z uporabo 3D-natisnjenih prototipov za testiranje ter natančno nastavitev komponent in delov, kot so npr. držala za vetrobransko steklo. Na ta način postopke pred montažo skrajšajo s 30 dni na 10, čas dostave do 10 tednov, skupne proizvodne stroške pa za 20 do 25 odstotkov.

Do sedaj so ponujali tiskanje keramike, letos pa so se predstavili tudi s tiskalnikom za tiskanje kovin. Gre za revolucionarno, izredno natančno tehnologijo – debelina plasti je 8 mikronov, toleranca izdelanih kosov pa je +-50 mikronov. Podjetje CGS plus bo v prihodnjih mesecih z XJET podpisalo pogodbo o partnerstvu. Takrat bomo imeli na voljo tudi vzorce in vse potrebne informacije,« pove Suhadolc.

Pri razvoju materialov HP še naprej tesno sodeluje s partnerji, kot so Arkema, BASF, Evonik in Lubrizol. Lubrizol je v okviru sodelovanja za prvo četrtletje 2023 napovedal nov fleksibilen in zelo vzdržljiv termoplastični poliuretan ESTANE 3D M88A, ki omogoča 3D-tisk zapletenih geometrij in rešetkastih struktur na tiskalniku HP Jet Fusion 5200. Novi material omogoča veliko hitrejši čas tiskanja, kar 45 % krajšega od Lubrizol TPU, ki je trenutno v uporabi. Za izboljšanje postopkov naknadne obdelave je HP novo strateško partnerstvo napovedal z Additive Manufacturing Technologies (AMT). Vodilno industrijsko tehnološko podjetje in novi partner za digitalno proizvodnjo v HP-jevem DMN (Digital Manufacturing Network for 3D printed parts), Oechsler, je bilo prvo, ki je izkoristilo skupno podporo pri naknadni obdelavi za razvoj vrste aplikacij. HP zagotavlja tudi dostop do alternativnih ponudnikov naknadne obdelave kot so AM Flow, DyeMansion in Rösler Group AM Solutions.

Poleg številnih mednarodnih podjetij, kot so HP, 3D Systems, Additive Industries, BigRep, Carbon, Desktop Metal, Dyemansion, EOS, Markforged, Materialise, Siemens, Stratasys, Voxeljet, XJet, in Zeiss se je predstavila tudi država partnerica Francija, ki je na sejmu še utrdila svoj položaj enega najpomembnejših dobaviteljev in uporabnikov rešitev za aditivno proizvodnjo. Bolj pester kot kadarkoli doslej je bil program spremljajočih dogodkov na sejmu, ki je obiskovalce popeljal skozi svet inovativnih start-upov, 3D-tiskanih hiš ter najsodobnejših aplikacij v medicinski tehnologiji. Videti je bilo moč, kako se lahko 3D-tiskanje uporablja v arhitekturi in gradbeništvu. Razstava združenja VDMA’s Additive Manufacturing Association pa je predstavila aplikacije in razvoj v industrijskem 3D-tiskanju orodja, strojnih komponent, prototipov itn.

Pripravil: CGS plus, d. o. o., fotografije: HP, Messago, CGS plus. Članek objavljen v reviji IRT3000.