Vodilni svetovni proizvajalec motorno jadralnih letal, slovensko podjetje Pipistrel, ki je oralo ledino na področju alternativnega in ultralahkega letalstva, prednjači tudi pri implementaciji novih tehnologij. V letalih Panthera in Virus za izdelavo sestavnih delov prezračevalnih sistemov uporabljajo tudi tehnologijo 3D-tiskanja HP Multi Jet Fusion.

S to tehnologijo je podjetje HP na številnih področjih spremenilo procese načrtovanja in izdelave. Zahvaljujoč tehnologiji HP MJF lahko načrtujemo in proizvajamo tudi izdelke s komponentami, ki jih na tradicionalne proizvodne načine ni mogoče narediti. Glede na mehanske lastnosti so enakovredni izdelkom iz brizgane plastike ter so izotropni, vodotesni in zrakotesni. Za izdelavo ne potrebujemo orodja, temveč le 3D-model. Tehnologija 3D-tiskanja HP MJF omogoča izdelavo kakovostnih in funkcionalnih delov s hitrostjo proizvodnje, od 10 do 12-krat hitrejšo od konkurenčnih tehnologij. Pri tiskanju se uporabljajo poliamidi, termoplastični poliuretan, polipropilen ali termoplastični poliamid, nabor materialov pa se ves čas širi.

Kot nam je povedal razvojnik sistemov Blaž Bajc, so imeli v Pipistrelu že od leta 2012 lasten 3D-tiskalnik tehnologije SLS. Kasneje so pridobili še 3D-tiskalnike FDM, ki pa niso povsem zadovoljili njihovih zahtev. HP tehnologijo 3D-tiskanja Multi Jet Fusion uporabljajo od leta 2018, večinoma za ne strukturalne kose v prezračevalnih sistemih letal Panthera in Virus.

Po besedah inženirja Bajca je prednost HP-jeve tehnologije predvsem izdelava kosa v kosu (loputa za zrak v mešalnem ventilu). Tako so izognejo dodatnemu sestavljanju podsestavov in povečajo točnost izdelave. Ker površine ni potrebno naknadno obdelati, je tudi zunanji izgled kosa lepši. Pomembne prednosti so še prihranek pri teži izdelkov in prilagodljivost kosov, poleg tega ni potrebe po izdelavi orodij za brizganje plastike. Sestavni deli, natisnjeni s tehnologijo 3D-tiskanja HP MJF, kvaliteto končnih izdelkov izboljšajo tudi zaradi dobrih mehanskih lastnosti in vzdržljivosti na povišane temperature.

V Pipistrelu so s HP-jevo tehnologijo proizvodnjo poenostavili, ker ni potrebe po dodatnem sestavljanju podsestavov, s tem pa je krajši tudi čas izdelave letala.

In kolikšen delež proizvodnje predstavljajo izdelki, natisnjeni s tehnologijo HP MJF?

Bajc: »Trenutno je delež kosov, natisnjenih s 3D-tehnologijo, majhen, a se iz leta v leto povečuje. Gre za sisteme v letalu, ki niso nosilni. Razmerje se bo povečalo, saj je vsako leto več novih materialov, ki se po lastnostih približajo kovinskim in kompozitnim lastnostim materialov,« je prepričan Pipistrelov razvojni inženir.

Spoznajte delovanje 3D-tiskalnikov HP Jet Fusion v demo centru CGS plus na Brnčičevi ulici 13 v Ljubljani ter odkrijte nov način izdelave prototipov in proizvodnje funkcionalnih izdelkov – s kakovostnimi rezultati, do 12-krat hitreje in z nižjimi stroški!

Edita Žugelj, CGS plus

Članek objavljen v reviji IRT3000